Türkiye de birçok balık türünün bulunduğu herkes tarafından biliniyor. İç denizlerimizde 380, denizlerimizde ise 530 çeşit balık bulunuyor. Ticari avcılıkta ki balık sayısı ise 100 olarak Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay’ın yaptığı sunumda yer aldı.
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ ARTIYOR
Atalay’ın yaptığı açıklamalara göre ülkemizde 2022 yılında rekor seviye de üretim gerçekleştiği ve 850 bin ton balığın büyük bir bölümü olan 515 bin tonunun yetiştiricilikten, 330 bin tonunun ise avcılıktan elde edildiğini belirtti.
BALIK ÜRETİMİNE KOTA
Atalay’ın yaptığı açıklama doğrultusunda hamsinin balıkçılıktan çıkışının 15-20 lira olmasına rağmen tezgahta ki fiyatının 100 lira olması oldukça dengesiz olduğunu belirtti.
Hafta sonu 1 kilo balığı 60 liraya aldığını belirtirken, balığa gelecek kotanın fiyatlarını dengeleyeceğini aktardı.
Balık tüketimini artırmak için Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarıyla çalışmalar yürüttüklerini belirten Atalay, öte yandan yetiştiricilik çiftliklerinin, mümkün olduğunca kıyıdan uzak alanlarda kurulmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Avlanan balıkların miktarını 300 ile 500 bin ton arasında tutmaya gayret ettiklerini dile getiren Atalay, “Bugünkü ihracat hedefimiz 2 milyar dolar. Yakalamak için bütün gayretimizi gösteriyoruz. İthalatımız ise yaklaşık 313 milyon dolar. Yaklaşık 1,3 milyar dolar artı veriyoruz, yani net ihracatçıyız.” ifadelerini kullandı.
Balık tüketim miktarlarına da değinen Atalay, kişi başı balık tüketiminin Avrupa ülkelerinde 24 kilogram, dünyada 14 kilogramken Türkiye’de ise 7,5 kilogram olduğunu söyledi. Atalay, “Bunun az olmasının farklı nedenleri var. Birincisi, kültürel olarak balıktan uzağız. Kıyı bölgelerinde balık tüketimi 30 kilogramın üzerine çıkıyor ama İç Anadolu’ya, Doğu Anadolu’ya doğru kaydıkça da gramla ölçülmeye başlıyor.” dedi.