Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
yıldırım belediyesi
osmangazi belediyesi

BTÜ Konuşmaları’nın Konuğu Yazar Zeynep Merdan Oldu

BTÜ Konuşmaları’nda konuk olarak yer alan Yazar Zeynep Merdan, George Orwell’in eserlerinden yola çıkarak kariyer ve kimlik konularını ele aldı. Merdan, gerçek benliği bulma, öz arzular ve varoluş imkanları gibi konulara değinirken, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

BTÜ Konuşmaları’nın Konuğu Yazar Zeynep Merdan Oldu

Bursa Teknik Üniversitesi’nin (BTÜ) her Çarşamba günü düzenlediği BTÜ Konuşmaları’nın üçüncü sezon 24. bölümüne, Yazar Zeynep Merdan konuk oldu. Mimar Sinan Yerleşkesi’ndeki Turkuaz Salon’da gerçekleşen etkinliğe BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Genel Sekreter Selim Uzun, akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı. “Kariyer ve Kendilik Cesareti” başlıklı konuşmasında Merdan, gerçek benliği keşfetme, içten arzu ve varoluşun olanakları gibi konuları ele aldı. Felsefe, psikoloji, sosyoloji ve edebiyatta ünlü isimlerin yaşamlarından örnekler sunan Merdan, kimlik inşasının ve gerçek benliği bulmanın önemini vurguladı. “Kimdir ben?” sorusunun felsefi, sosyolojik, psikolojik ve edebi boyutlarının olduğunu belirten Merdan, “Kendi seçmediğimiz özellikler, örneğin cinsiyet, din, dil ya da ırk, kimliğimizin yalnızca bir parçasıdır. Bunlar kimliğimizi tam anlamıyla tanımlayamaz,” dedi.

Kimlik İnşası İçin Bedel Ödenmeli

Benlik ve kimlik konularına değinen Zeynep Merdan, sosyal kimlik teorilerinden örnekler vererek şunları söyledi: “Bir kimliğimiz var, ama bunu inşa etmek için eleştiriyle karşılaşmayı, dışlanmayı göze almalıyız. Kendi kimliğimizi bulma yolculuğu zahmetlidir. ‘Ben kimim, bu dünyada neden varım, ne istiyorum?’ sorularını sormadan kendimizi bulmak mümkün değil. Gerçek bir kimlik, özgün ve otantik olmalıdır.”

Günümüzün “Tasarlanmış” Kimlikleri

Günümüzde insanların çoğunlukla verili kimliklerle yaşadığını ifade eden Merdan, “Kişiler kendilerini, kendilerine verilen özelliklerle mi yoksa kazandıkları yeni niteliklerle mi tanımlamalı?” diyerek, sosyal medyanın etkisiyle “tasarlanmış” kimliklerin arttığını belirtti. “Bu kimlikler şablon gibidir; otantik ve özgün değillerdir. Sosyal medyanın etkisiyle herkes aynı kalıba bürünüyor. Bu tasarlanmış kimlikler sanal personalar ve yaralı kimlikler doğuruyor,” dedi.

Kendi Olmak İçin Konfordan Vazgeçilmeli

Merdan, insanların konforlarından ödün vermemelerinin kendi olamamalarında önemli bir neden olduğunu vurguladı. “Kendimiz olmak için zahmetli yollardan geçmeliyiz. Ancak insanlar konforlu olanı tercih ediyor. Konfora odaklandığımızda, aslında kendimiz olma fırsatını kaçırıyoruz. Kendimiz olabilmek için bedel ödemeli ve konfor alanımızdan çıkmalıyız,” dedi.

Gerçek Arzularının Peşinden Gidenler En Şanslılarıdır

Hayatta gerçek arzunun peşine düşmenin değerine değinen Zeynep Merdan, “Hakiki arzu, kısa süreli değil, uzun süre boyunca devam eden bir tutkudur. İnsanlar çoğu zaman başkalarının arzularını arzuluyor. Önemli olan, kendi içten arzunuzu bulmanızdır. Gerçek arzuyu bulan kişi en şanslı insandır; çünkü kendisini gerçekleştirecek tutkuyu bulmuştur,” dedi.

George Orwell’ın Kendi Olma Cesareti

Merdan, George Orwell’ın yazarlığı seçerek kendi arzusu doğrultusunda hareket etmesine de değinerek, “Orwell’ı hatırlamamızın sebebi, kendi olmaya cesaret etmesidir. Onun hikayesi, aslında bir kendini bulma hikayesidir. Eğer Orwell gibi kalıcı bir iz bırakmak istiyorsak, kendimiz olmaya cesaret etmeliyiz,” diye konuştu.



mobil casino siteleri malatya araç kiralama istanbul erotik shop restbetgiris.co betpastakip.com restbet.com betpas.com restbettakip.com