Türkiye’nin en önemli ihraç ürünlerinden coğrafi işaretli Santa Maria ve Deveci armudu üretimi, kuraklık nedeniyle neredeyse durma noktasına geldi. Gürsu ovasını besleyen sulama kanalları kururken, ilk kez toplu balık ölümleri de yaşandı. Çiftçiler, bugüne kadar böyle bir durumla karşılaşmadıklarını, balıkların oksijen yetersizliği nedeniyle öldüğünü ifade etti. Sulama zamanında yapılmazsa ürünlerin olgunlaşmayacağını belirten üreticiler, ihracatın tehlikeye girdiğini ve bu durumun küresel pazarda kabul görmeyeceğini vurguladı. Çiftçiler, bu soruna acilen çözüm bulunmasını talep ediyor.
Kuraklık dünyaca ünlü armutların üretimini tehdit ediyor Cambazlar Mahallesi Muhtarı Hasan Efe, kuraklığın ürünlerde kalite kaybına yol açabileceğini belirterek, “Gölbaşı gölünden gelen su, birçok mahalleye hayat veriyor. Ancak su seviyesi düştüğü için kanalımız tamamen kurudu. Bir hafta önce azalmaya başlayan su, iki gündür hiç gelmiyor. Sulama yapılamazsa meyvelerimiz kalitesini kaybedecek. Kanalımıza kapak yapılarak suyun biriktirilmesini istiyoruz,” dedi.
“İlk kez böyle bir kuraklıkla karşılaşıyoruz” Ağaköy Mahallesi Muhtarı Ertuğrul Ertem ise daha önce ne böyle bir kuraklık ne de balık ölümleri gördüklerini belirtti: “Balıklar oksijensizlikten öldü. Bu kanaldan meyvelerimizi suluyoruz, ancak sulama yapamazsak ürünlerimiz büyümez, bu da ihracat şansını ortadan kaldırır. Her yıl yüksek kalite standartlarında ürettiğimiz armutlar bu şekilde değerlendirilemez. İlk kez böyle bir kuraklık yaşıyoruz,” diye konuştu.
Gürsu ovası dünyanın en kaliteli armutlarını üretiyor İğdir Mahallesi Muhtarı Ercan Sakın ise, Gölbaşı gölünden gelen suyun tükenmesiyle 8 köyün etkilendiğini belirterek, “Dünyanın en kaliteli armutlarını üreten bu ovada, bu görüntü hiç hoş değil. Su bulamazsak armutlar küçülecek ve satılamayacak. Ürünlerimiz kaliteli ama bu gidişle ancak meyve suyu olarak kullanılabilir,” dedi.