Prof. Dr. Bülent Oktay, geçmişte 80’li yaşlarda görülen prostat kanserinin artık 40’lı yaşlara kadar indiğini belirterek, erkeklerin sadece bir damla kan vererek prostat kanseri olup olmadıklarını öğrenebileceğini vurguladı. Eylül ayının prostat kanseri farkındalık ayı olduğunu hatırlatan Acıbadem Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Oktay, prostat kanserinin eskiden 80’li yaşlarda yaygın olduğunu, ancak artık 40’lı yaşlara kadar düştüğünü söyledi. Bu nedenle erkeklerin prostat kanseri konusunda daha bilinçli ve dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.
Prostatın derin bir yapıya sahip olduğunu belirten Oktay, “Doktorlar, makattan yapılan muayene ile prostatı kontrol edebilir. Kişinin kendisinin fark etmesi mümkün değil. Ancak Prostat Spesifik Antijen (PSA) testi sayesinde kanserin erken teşhisi mümkün. Bu basit testle, hastadan alınan bir damla kan incelenir ve prostat kanseri olup olmadığı tespit edilebilir. 40 yaşından itibaren erkeklerin yılda bir kez PSA testi yaptırmalarını öneriyorum. Bu sayede erken teşhis konulabilir ve tedavi başarı oranı artar,” dedi.
Ailesinde prostat kanseri bulunan kişilerin risk altında olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Oktay, birinci derece yakınlarında prostat kanseri olan kişilerin daha erken yaşta üroloji uzmanına başvurmaları gerektiğini belirtti. Oktay, prostat kanseriyle beslenme arasındaki ilişkiye değinerek, “Prostat kanseri hastalarında ortak bazı noktalar görüyoruz. Sigara kullanımı yaygın ve karbonize dediğimiz, aşırı kızartılmış ve yanmış yiyeceklerle besleniyorlar. Yağlı ve et ağırlıklı beslenme, prostat kanseri riskini artırıyor” dedi.
Sebze ağırlıklı bir diyetin prostat kanserinden koruyabileceğini söyleyen Oktay, “Kanserden korunmada dengeli beslenme çok önemli. Sebzeleri bol tüketmeliyiz, özellikle brokoli ve kabak çekirdeği prostat sağlığına faydalıdır. Ancak bu yiyecekleri kısa süreli tüketerek korunmaya çalışmak yerine, sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek gerekiyor” diye ekledi.