Bursaspor takımı yeni yönetimi görev teslim töreninde, yeni başkan Recep Günay tarafından yapılan açıklamalar camiada haklı haksız tartışmalara sebep oldu.
Recep Günay basın mensuplarına verdiği bilgiler doğrultusunda “Bursaspor‘un 1 milyar, 1.5 milyar lira borcu yok! Bunu eski başkan Ömer Başkana da söyledim. Bursaspor’un böyle bir borcu yok! Bursaspor‘un SSK, vergi ve personel borcu haricinde ki tüm borçlar geçersizdir. Tüzük ve kanuna aykırıdır. Eski yönetimlerin yaptığı işler ve borçlardan kulüp sorumlu tutulamaz. Yok hükmündedir. Transfer tahtası için Bursaspor‘a CAS‘tan ceza kesemezler! Orada davalık olan futbolcuları kim alıp ettiyse onlar sorumludur. Bizim transfer tahtamız açıktır. Bizim böyle bir cezamız yok! Bizim böyle bir cezamız olsa Türkiye Futbol Federasyonu bizi lige almaz! UEFA kriterlerine göre, Bursaspor‘un böyle bir borcu varsa biz ligde olamayız. Ben TFF‘yi aradım. Ayın 20’sinde randevu verdiler. Hukuk kurullarına gideceğim. “Bursaspor bu hale gelirken sessiz kaldınız. Bundan öncekilere yaptıklarınızdan ya bize de yaparsınız. Ya da başınızı ağrıtırız.” diyeceğim.
BURSASPOR’UN TRANSFER YASAĞI VAR MI?
Yeni başkan Recep Günay tarafından öne atılan bilgilerin doğruluğu tartışmaya açık. Ama bizim araştırmalarımız doğrultusunda, “2021’de Türkiye’de kabul edilen futbol yasalarına göre, futbol kulüplerinin borçları genellikle kulüp yönetimi ve yöneticileri tarafından sorumluluk altına alınır. Ancak, bu sorumluluk yalnızca kulüplerin mevcut başkanına değil, aynı zamanda diğer yöneticilere ve yönetim kuruluna da yayılabilir. Türk futbolunda Finansal Fair Play (FFP) kuralları da bulunmaktadır. FFP kuralları, kulüplerin mali sürdürülebilirliklerini sağlamalarını ve belirli finansal kriterlere uymalarını gerektirir. Borçlar, gelir-gider dengesi ve mali yapı açısından uygun olmayan kulüpler, FFP kurallarını ihlal etmiş olabilirler.”
Şeklinde açıklamalar yer alıyor. Ama en doğru sonuca TFF tarafından açıklanan veriler ve TBMM yasama organı tarafından sunulan kanun tasarıları ve mevzuat yayınlarını araştırmak gerekiyor. Eğer Günay bu konu da haklı çıkarsa dahi 2021 yılından sonra ki yönetimlerin borç konusunda bir yaptırıma uğrayabileceği düşünülebilir. Tabi ki yasa tasarısı devreye girdi mi gerecek mi, ne durumda bu konuda detaylı bir bilgi edinemedik.