Prof. Dr. Mustafa Tayar, kuş gribinin son derece bulaşıcı ve hem evcil hem de yabani kuşları etkileyen bir viral hastalık olduğunu belirtti. Kuş gribine Tip A virüslerinin neden olduğunu açıklayan Tayar, hastalığın yabani kuşlardan evcil kümes hayvanlarına doğrudan veya kontamine materyallerle dolaylı olarak bulaşabildiğini ifade etti. Virüs, kuştan kuşa doğrudan hava yoluyla veya fekal kontamine olmuş materyaller, tüyler ya da yem aracılığıyla yayılıyor. Normalde insanları enfekte etmeyen kuş gribi virüslerinin nadir durumlarda insanlara da bulaşabileceğini söyledi.
Tavuklarınızı Yakından Takip Edin
Kuş gribinin hafif veya şiddetli hastalığa, hatta ani ölümlere yol açabildiğini belirten Tayar, tavuklarda “Baş ve boyun bölgesinde şişlik, sürekli uyku hali, halsizlik, ani ölüm, bacak, sakal ve ibiklerde morarma, öksürük, burun akıntısı, sulu veya yeşil ishal” gibi belirtilere karşı çiftlik sahiplerini uyardı.
Hasta Tavuk Yumurtlamaz
Hasta bir tavuğun yumurta üretmediğini vurgulayan Prof. Dr. Tayar, “Bir tavuk hastalandığında yumurtlamayı bırakır. Enfekte yumurta bulmak zaten imkansız. Ayrıca 60 derece sıcaklıkta 30 dakika içinde virüs ölüyor, bu yüzden tavuk eti ve yumurta güvenle tüketilebilir. Karantina uygulamalarıyla da piyasada enfekte ürün bulunması mümkün değil,” dedi.
İnsanlarda Görülebilecek Belirtiler
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kuş gribinin tavuk eti ve yumurta yoluyla insanlara bulaşma riski taşımadığını belirttiğini aktaran Tayar, insanlara bulaşmanın yalnızca enfekte hayvanlarla yoğun temas sonucu gerçekleşebileceğini ifade etti. Kuş gribi virüsünün doğal olarak yabani su kuşları arasında yaygın olduğunu belirten Tayar, enfekte bir hayvanla temas durumunda virüsün göz, burun veya ağız yoluyla insan vücuduna girebileceğini ve ciddi solunum yolu enfeksiyonları, nefes darlığı, zatürre, akut solunum sıkıntısı, ateş, kusma, öksürük, ishal, mide bulantısı ve zihinsel durum değişiklikleri gibi belirtilere yol açabileceğini söyledi.