Tunceli’nin köylerinden çıkıp dünya pazarlarına açılan ve coğrafi işaret tescili alan Ulukale dutu, yılda 400 ton üretilerek birçok ülkeye ihraç ediliyor. Eşsiz aroması ile de dikkat çeken Ulukale dutu, ailelerin ortak çabaları ile üretilip toplanıyor. Tunceli’nin Çemişgezek ilçesine bağlı Ulukale ve çevre köylerinde yetiştirilen, çekirdeksiz ve küçük taneli çerezlik dut, aileler için önemli bir geçim kaynağı haline gelmiş durumda.
Dut üretimi hakkında bilgi veren üretici Gülten Altınoluk, “Ben Ulukale köyünde dut üreticisiyim. Yaz aylarında zamanımızın çoğunu dut bahçelerinde geçiriyoruz. Dutumuz tescilli ve kaliteli bir ürün. Bu, köyümüzün geçim kaynağı. Ulukale köyünün kadınları olarak eşlerimize destek oluyoruz. Tamamen organik üretim yapıyoruz; bahçelerimizde yalnızca hayvan gübresi kullanıyoruz. Her şeyi erkeklerimizden ya da devletten beklemiyoruz. Biz kadınlar olarak üretime katkı sağlıyoruz. Ailelerimizle iş birliği yaparak geçimimizi sağlıyoruz. Tüm kadınlara sesleniyorum: Ekonomiyi güçlendirmek için eşlerinize destek olun, çalışın, üretin ve başarılı olun.” dedi.
Üreticilerden Gönül Bektaş ise “Otuz yıllık tarih öğretmeniyim. Ulukale köyünde babama ve anneme yardım etmek için bulunuyorum. Çocukluğumuzdan beri bu işin içindeyiz. Yılın on ayı öğretmenlik yapıyorum, kalan iki ayda ise aileme yardım etmek için buraya geliyorum. Köyümüzde ciddi anlamda bir erkek-kadın dayanışması mevcut.” ifadelerini kullandı.