Erken emeklilik herkesin hayalidir. Hayallerimizde olan erken emeklilik için yapmamız gerekenler nelerdir sorularına yanıt arayalım. Türkiye şartlarında emeklilik ücreti yetmiyor. Fakat yine de herkes emekli olmak için gün sayıyor. Hemen hergün binlerce kişinin aklında erken emekli nasıl olabilirim sorusu oluşur. Bu tarz soruları habercilere de sorarlar. Yıpranma payı hesap edilerek nasıl emekli olunur? soruları da oldukça sık soruluyor. Fiili hizmet süresiyle emeklilik mümkün mü?
- Erken emeklilik hakkı kazananlar fiili hizmet süresi zammı ile emekli olurlar. Fiili hizmet zammı nedir? sorusunun yanıtı ise ağır ve yıpratıcı işlerde senelerce çalışmış kişilere verilen haktır.
- Fiili hizmet süresi zammı nasıl uygulanır? 365 gün çalışmanın yanına ek süreler eklenir. ilave hizmet için süre de her 365 gün için en fazla beş yıl verilir. Bu beş yıl ise yaştan 3 yıl düşer. Emeklilik ikramiyesi ise bu ek süreler için de geçerli olur. Emniyet görevlilerinde uygulanırken yer altı işçilerinde uygulanmıyor.
- Fiili hizmet süresi zammından kimler yararlanır. SGK yayınladığı maddelerle 45 kolda erken emeklilik hakkı verildiğini belirtti. Yer altı işçiler, demir çelik fabrikalarında çalışan bazı kesimler, asit üretiminde çalışanlar, Türk silahlı kuvvetlerinde çalışanlar, emniyet çalışanları, sahil güvenlik çalışanları, ceza infaz çalışanları, gibi birçok işletmede çalışanlar tabidir.
- Fiili hizmet süresinin zammından yararlanmak isteyenlerin yapması gerekenler?3600 gün çalışmış olmalı.
- Hizmet süresine ilave gün nasıl eklenir? Mesleğinize göre bu eklemeler değişir.
- Nasıl hesaplanır? Her 360 gün için eğer 60 gün eklenecek ise 0.17 ile eğer 90 gün hesap edilecekse 0.25 ile eğer 180 gün hesaplanacaksa 0.50 ile hesaplanır.
- Çalışmadığınız tatil günleri ilave edilir mi? hayır edilmez.
- Sigorta süresini etkiler mi? Yaş haddinden indirilirken ayrıca sigorta süresine de ekleniyor.
- Maaş etkilenir mi? Emekli ücreti daha fazla olur.
- Başvuru gerekir mi? Hayır gerekmez. SGK hesap eder.
- Emekliliği erkene nasıl çeker? Mesela civa işinde çalışan bir işçi 12 ay çalıştığı taktirde 15 ay çalışmış gösterilir.
- Türkiye vatandaşı olan herkes bu hizmetlerden yararlanır.