Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın 650 yıllık müzikli sohbet geleneği olan Gezek kültürünü yaşatmak amacıyla Tarihi Merinos Tren İstasyonu Sosyal Tesisleri’nin bir bölümünü Bursa Gezek Evi’ne dönüştürdü.
Gezek, Türk Sanat Müziği’nin icra edildiği ve üyelerin katılımıyla evlerde düzenlenen geleneksel bir müzikli sohbet etkinliği olarak biliniyor. Bunun yanı sıra, Gezek, müzik alanında ustalar yetiştirmenin ve sosyal yardımlaşma ile dayanışmayı artırmanın yanı sıra Türk Sanat Müziği’ni yaşatmayı amaçlayan önemli bir kurum olma özelliği taşıyor. Osmangazi Belediyesi, Bursa’daki bu köklü geleneğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için önemli bir adım atarak, Tarihi Merinos Tren İstasyonu’nun bir kısmını Bursa Gezek Evi olarak yeniden düzenledi ve Bursa Dostluk Gezek Musiki Derneği’ne tahsis etti.
Bursa Gezek Evi’nde, ilk sahne provasını gerçekleştiren Bursa Dostluk Gezek Musiki Derneği üyeleri, Türk Sanat Müziği’nin unutulmaz eserlerini seslendirdi. Ayrıca, her ay sonu Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenleyecekleri Bursa Dostluk Gezeği programı için hazırlıklarını sürdüren dernek üyeleri, hem müzik yaptı hem de şarkı söyledi. Bursa Dostluk Gezek Musiki Derneği Başkanı Ali Piliçer, “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’nde yer alan ve geçmişten geleceğe kültür köprüsü kuran Gezek geleneği için uygun bir mekanın eksikliği, Bursa için önemli bir sorundu. Bu eksikliğin giderilmesi için gösterdiğimiz çabalara Osmangazi Belediye Başkanımız Erkan Aydın büyük bir destek verdi ve Bursalıların yıllardır beklediği Gezek Evi’ni hayata geçirdi” şeklinde konuştu.