BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BUTEKOM’un mükemmeliyet merkezleriyle tekstil sektörüne büyük katkılar sağladığını belirterek, sektördeki gelişim hedeflerini vurguladı. BTSO çatısı altında oluşturulan Tekstil Konseyi, Bursa Business School’da gerçekleştirilen toplantıda sektörün geleceğine yönelik önemli istişarelerde bulundu. Başkan Burkay, Türkiye’deki oda ve borsalar arasında ilk kez BTSO bünyesinde kurulan sektörel konsey yapılanmasının, projelerin ortaya çıkmasında kritik bir platform oluşturduğunu ifade etti. Bursa ve Türkiye’nin tekstil sektöründe uzun yıllara dayanan güçlü bir mirasa sahip olduğunu belirterek, bu potansiyelin ekonomik kalkınma için önemli bir güç olduğunu dile getirdi.
“Toplumların öncelikleri değişiyor”
1961 yılında kurulan ilk Organize Sanayi Bölgesi ile Bursa’nın tekstil alanında önemli bir konuma ulaştığını hatırlatan Başkan Burkay, sektörün bu kapasitesini daha da güçlendirmesi gerektiğini söyledi. Dijital dönüşümün sektördeki yeni alanları açtığını belirten Burkay, “Toplumların öncelikleri değişiyor ve tüketici tercihleri farklılaşıyor. Sektörümüzün bu dönüşümü takip ederek üretim süreçlerini buna göre şekillendirmesi gerekir” şeklinde konuştu.
“Teknik Tekstilde Daha Güçlü Olmalıyız”
Dünya tekstil sektörünün yaklaşık 875 milyar dolar dış ticaret hacmine sahip olduğunu belirten Burkay, teknik ve fonksiyonel tekstillerin dünya pazarında önemli bir yer tuttuğunu, ancak bu alanda daha güçlü hale gelinmesi gerektiğini söyledi. ABD ve Almanya’nın bu alanda ciddi üreticiler olduğunu ifade eden Burkay, Türkiye’nin de bu alanda bilgi ve birikime sahip olduğunu, ancak üretim ve teknolojiyi artırmak için sektörü regülasyonlarla desteklemenin elzem olduğunu belirtti.
BUTEKOM’da Uluslararası Çalışmalar Yapılıyor
Teknik tekstil mükemmeliyet merkezi BUTEKOM’un bu hedefle kurulduğunu anlatan Başkan Burkay, “BUTEKOM altında teknik tekstil alanında uluslararası çalışmalar yürütüyoruz. Merkezimiz, projelerden numune üretimine, eğitimlerden organizasyonlara kadar geniş bir hizmet yelpazesi sunuyor. Firmalarımızı, merkezimizin sunduğu teknolojik imkanlardan daha fazla yararlanmaya davet ediyorum” dedi.
“Sinerjiyi Artırarak Ortak Projeler Geliştirmeliyiz”
BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, Bursa’nın tarihsel olarak tekstil sektöründe önemli bir yer tuttuğunu ve yenilikçi üretim anlayışıyla dünyada önemli tedarik merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi. Dijitalleşme, sürdürülebilir üretim ve yeni pazarlara açılım gibi konulara odaklanılması gerektiğini belirten Uğur, “Firmalarımız arasındaki sinerjiyi artırarak ortak projeler geliştirmeli ve kümelenme modelleriyle ölçek ekonomisi avantajlarından faydalanmalıyız” dedi.
Tekstilde 6 Ur-Ge Projesi
BTSO Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, Bursa’da tekstil sektöründe güçlü bir işbirliği kültürünün var olduğuna dikkat çekti. BTSO’nun sektöre yönelik gerçekleştirdiği projeleri anlatan Kuş, tekstil alanında 6 Ur-Ge projesi hayata geçirdiklerini ve fuarcılık ile alım heyeti çalışmaları ile firmaların uluslararası pazarlara açılmalarını desteklediklerini söyledi. Kuş, firmaların bu projelerden daha fazla faydalanması gerektiğini belirtti.
Konseyde Ortak Akıl Harekete Geçti
BTSO Tekstil Konseyi Başkanı Bayram Uçkun, konseyin sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiren önemli bir platform olduğunu ifade etti. Yapılan strateji arama çalıştayları sonucunda yol haritalarının belirlendiğini belirten Uçkun, sektörün ortak aklını harekete geçirerek daha fazla projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.
İki Yeni Çalışma Grubu Kuruldu
Sanayi ve Teknoloji Bursa İl Müdürü Aydın Bakoğlu, Türkiye’nin tekstil sektöründe güçlü bir birikime sahip olduğunu belirterek, kamu kurumları olarak sektörle birlikte hareket etmeye devam edeceklerini söyledi. Ayrıca toplantıda, “Teknik Tekstil ve İnovasyon Çalışma Grubu” ile “Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu” oluşturularak, sektörün geleceği için önemli adımlar atılmaya başlandı.