Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) iş birliğiyle yürütülen “Deprem Risk Azaltma ve Önleme Planlama Projesi” kapsamında elde edilen ilk bulgular kamuoyuyla paylaşıldı. Bu çerçevede, “Deprem tehlike değerlendirmesi”, “Bina risk analizi” ve “Altyapı ile kamu binalarının risk değerlendirmesi” başlıklarında yapılan çalışmaların sonuçları açıklandı.
Birinci derece deprem kuşağında bulunan Bursa’nın afetlere karşı daha dirençli ve sürdürülebilir bir şehir olması için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, JICA ile ortak yürüttüğü projeye hız kesmeden devam ediyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentin depreme karşı güvenli hale getirilmesi adına önemli bir adım atıldığını vurguladı. Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yaşamak zorunda olduğunu belirten Bozbey, bilim insanlarının uyarılarına kulak verilmesi ve kentlerin afetlere karşı daha dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Proje kapsamında gerçekleştirilen detaylı çalışmaların ilk çıktıları, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıya JICA yetkilileri, akademik temsilciler ve Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları katılım sağladı.
“Depremde Kayıpları En Aza İndirme Şansımız Olacak”
Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, yürütülen projenin sadece bugünü değil, kentin geleceğini de yakından ilgilendirdiğini belirtti. Geçmişte alınan yanlış kararların bugün ciddi etkiler yarattığını vurgulayan Halisçelik, zamanında alınmayan veya ertelenen her kararın da ilerleyen dönemlerde büyük sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. JICA ile yapılan teknik iş birliği anlaşmasının 42 ay süreceğini ve projenin 2026 yılının Ağustos ayında tamamlanmasının planlandığını belirtti.
Projenin üç temel çıktısına değinen Halisçelik, ilk olarak deprem, bina, altyapı ve kamu binalarına yönelik risk değerlendirmelerinin yapıldığını aktardı. İkinci aşamada ise makro ve mikro düzeyde kentsel dirençlilik planı hazırlanacağını, bu planın üst ölçekli ve alt ölçekli diğer planlara da veri sağlayacağını ifade etti. Üçüncü aşamada ise elde edilen tüm verilerin entegre edilerek kapsamlı bir plan oluşturulacağını belirten Halisçelik, “Bu sayede bölgede yaşanabilecek bir depremde kayıpları en aza indirme şansımız olacak” dedi.
“Birçok Risk ve Zorluk Tespit Ettik”
JICA Türkiye Ofisi Kıdemli Temsilcisi Susaku Kawai, Bursa’nın daha dirençli bir şehir haline getirilmesine yönelik yürütülen bu projeye gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e, kamu yetkililerine ve akademisyenlere katkılarından dolayı teşekkür eden Kawai, süreç boyunca birçok risk ve zorluk tespit ettiklerini ifade etti. Yapılan analizlerin ve detaylı risk değerlendirmelerinin kendilerine önemli veriler sunduğunu belirterek, bu bilgilerin Bursa’nın ihtiyaçlarına yönelik en iyi desteğin sağlanmasına katkı sunduğunu söyledi. Ayrıca Japonya’nın afet yönetimi konusundaki deneyimlerinin paylaşılmasının büyük fayda sağlayacağını dile getirdi.
“Bursa’nın Dirençli Kent Olmasına Katkı Sağlayacak”
AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum itibarıyla her an farklı afetlerle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti. Afet yönetiminin üç aşamadan oluştuğunu belirten Buldan, bunların afet öncesi hazırlıklar ve planlamalar, afet anında yapılması gerekenler ve afet sonrası iyileştirme çalışmaları olduğunu söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde ve diğer paydaş kurumların desteğiyle yürütülen bu çalışmanın, kentin afetlere karşı dayanıklılığını artırmada önemli bir yol haritası sunduğunu vurguladı.
Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren de Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde yürütülen bu projenin, Bursa’nın geleceği açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Toplantının devamında proje kapsamında elde edilen verilerin sunumu gerçekleştirildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü Duygu Yılmaz, ortak koordinasyon toplantısının amacı, projenin ana hatları ve ilerleyen süreçteki takvim hakkında bilgi verdi.
JICA ekibinden Massasi Inoove, deprem tehlike değerlendirmesi ve bina risk analizleri hakkında sunum yaptı. Bursa’da özellikle 1980’den önce inşa edilmiş yapıların fazlalığı ve bazı fay hatlarının şehir merkezine yakın geçmesi nedeniyle büyük risklerin tespit edildiğini belirten Inoove, yapılan modelleme çalışmalarına göre Bursa’da toplam yapı stokunun %10 ila %20’sinin risk grubunda yer aldığını söyledi. Riskli binaların %15 ila %20’sinin ise yıkılma ihtimali bulunduğunu belirtti.
Programda JICA ekibinden Ryo Tanahashi “Yol ve Köprü Risk Değerlendirmesi”, Akinori Miyoshi “Yaşam Hatları Risk Değerlendirmesi”, Seichi Sato “Baraj, Gölet, Demiryolu, Liman ve Havaalanı Risk Değerlendirmesi”, Toshihiko Suzuki “Altyapı ve Kamu Binaları Risk Değerlendirmesi”, Shinichi Fuksawa ve Murat Akdaş “Projenin İlk ve İkinci Aşamalarının İlerlemesi”, Tomoyuki Nishikawa ise “Proje Sonuçları ve Gelecek Planlamalar” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.
Programın sonunda katılımcılar görüş ve önerilerini paylaştı. JICA Türkiye Ofisi Kıdemli Temsilcisi Susaku Kawai ve JICA Tokyo Genel Merkezi Afet Risk Azaltma Uzmanı Hanako Hokkyo’ya teşekkür amacıyla hediye takdim edildi.