Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yalnızca operasyonlarla değil, aynı zamanda toplumun bilinçlendirilmesine yönelik faaliyetleriyle de sahada aktif rol oynamaya devam ediyor. Motosikletli ve yaya devriyelerden oluşan Narko Timler, Bursa’nın dört bir yanında halkın yoğun bulunduğu alanlara çıkarma yaparak, son dört gün içerisinde yaklaşık 4 bin gence uyuşturucu ve madde bağımlılığı konusunda bilgilendirme gerçekleştirdi.
Ekipler; park ve bahçeler, üniversite kampüsleri, hastaneler, otobüs terminalleri, Ulucami çevresi, Hanlar Bölgesi, tarihi medreseler, külliyeler ve hamamlar gibi kentin kalabalık noktalarında broşürler dağıtarak hem gençleri hem de aileleri bilinçlendirdi.
Uyuşturucu maddelerin çeşitleri ve etkileri hakkında vatandaşlara detaylı bilgi veren uzmanlar, esrar (kenevir) maddesinin dünyanın hemen her yerinde üretilebildiğini ve yüksek düzeyde hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık oluşturduğunu belirtti. Bu maddenin kendine özgü, odunsu bir kokusu olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, kenevirin hibritlenmesiyle elde edilen ve sokakta “skunk” olarak bilinen türün etkilerinin çok daha yoğun olduğuna işaret edildi.
Ailelerin, özellikle de annelerin, sokakta kullanılan uyuşturucu terimlerine karşı dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı. Esrar için yaygın olarak kullanılan kelimeler arasında “ot, toz, kubar, dalga, gogo, kova, üçlü, beşli” gibi ifadeler bulunuyor. Bu tür ifadeler çocukların dilinde yer aldığında ailelerin mutlaka farkında olmaları gerektiği hatırlatıldı.
Uzmanlar ayrıca, yapay olarak laboratuvar ortamında üretilen ve esrara benzer etkiler gösteren “bonzai” hakkında da uyarılarda bulundu. Sıvı formda olan bu madde, sigara kağıdına sprey yoluyla uygulanıp, basit düzeneklerle tüketiliyor. Bonzai’nin, etkileri açısından esrardan çok daha tehlikeli olduğu belirtildi. Sokakta ise genellikle “bonz, Jamaika, K2” gibi isimlerle anılıyor.
Son dönemde sıkça karşılaşılan tehlikeli bir diğer madde olan metamfetaminin de bağımlılık yapma gücünün çok yüksek olduğu ifade edildi. Kullanıcıda kalp ritminde düzensizlik, nefes darlığı, aşırı hareketlilik gibi belirtiler görülebiliyor. Bu maddenin etkisi geçtikten sonra kişilerin günlerce uyuduğu biliniyor. Sokaktaki isimleri ise “ateş, buz, ice, taş” şeklinde.
Ecstasy ise kimyasal yapısıyla dikkat çeken başka bir tehlikeli madde. Kullanımı sonrasında çene kasılmaları, ağız kuruluğu gibi belirtiler görülebiliyor. Gençler arasında “eks, düğme, hap” gibi isimlerle bilinen bu maddeye karşı da ailelerin çocuklarındaki davranış değişikliklerine duyarlı olmaları istendi.
Uzmanlar, çocukların kullandığı dildeki olağandışı terimlere ve davranışlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, erken farkındalığın bağımlılığın önlenmesinde kritik rol oynadığını belirtti.