Kimyasal gübre kullanımını azaltmayı, toprakların organik madde seviyelerini artırarak mikroorganizmaların etkinliğini desteklemeyi, verimliliği yükseltip çiftçilerin gelirlerini artırmayı ve en önemlisi gıda güvenliğini güçlendirmeyi amaçlayan Tarım A.Ş, Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki bir gübre tesisinin makine ve ekipmanlarını satın alarak çalışmalarına hız verdi.
Bu alımlarla birlikte, şirket Mustafakemalpaşa ilçesinin Ovaazatlı Mahallesi’nde bulunan üretim alanında tesisin tadilat çalışmalarına başladı. Tescil ve lisanslama işlemleri çerçevesinde, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Gübre Dağıtıcılık Belgesi ve Gübre Üretim Yeri Uygunluk Belgesi alındı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, çiftçilerin maliyetlerinin sürekli arttığını belirterek, üreticilerin yükünü hafifletmek için çeşitli destek programlarını devreye aldıklarını ifade etti. Tarımsal üretim ve gıdanın dünya genelinde giderek daha fazla önem kazandığını vurgulayan Bozbey, üreticilerin her türlü zorluğa rağmen üretmeye devam ettiklerini ve onların yanlarında olduklarını söyledi.
Sulama borusu üretiminin önemine değinen Bozbey, organik sıvı gübre üretimiyle çiftçilerin önemli bir maliyet kalemi olan gübre harcamalarını azaltmayı hedeflediklerini belirtti. Bozbey, “Bursa’nın toprak yapısı ve polikültür ürün deseni göz önünde bulundurularak geliştirilen organik madde oranı yüksek sıvı gübrelerle, çiftçilere belirlenen oranlarda hibeli gübre desteği verilecek. Ayrıca, kimyasal gübrelerin yanlış kullanımının sonucu olarak yapısı bozulmuş toprakların organik madde seviyelerini artırarak verimliliklerini yükseltmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Mustafakemalpaşa’da kurulan organik sıvı gübre tesisindeki tasarım çalışmalarının, farklı formülasyonların üretilebileceği şekilde yapıldığını belirten Bozbey, “Üretim için gerekli makine ve ekipman alımları tamamlandı. Yıllık üretim kapasitesi 500 ton olacak bu tesisi yakında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Gübreler, çiftçilere destek programlarımız çerçevesinde uygun fiyatlarla sunulacak” diye konuştu.
Tarım Peyzaj A.Ş Genel Müdürü Sedat Akar ise iklim değişikliği nedeniyle su ve diğer kaynakların verimli kullanımının önemine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Su kaynaklarının kirlenmesi ve yanlış kimyasal kullanımının toprak ve su üzerinde olumsuz etkiler yarattığını biliyoruz. Özellikle kimyasal gübrelerin aşırı kullanımı, hem topraklarımızı kirletmekte hem de gıda güvenliğini tehdit etmektedir. Organik sıvı gübre üretimi ile topraklarımızın yapısını iyileştirerek verimliliği artırmayı hedefliyoruz ve Bursa’daki çeşitli alanlarda yapılan ürünler için özel formülasyonlar geliştirerek kaliteyi artırmayı planlıyoruz.