Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya

Kâğıt atıkları doğada çözünebilir saksıya dönüşecek

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, geri dönüşüm alanında önemli bir projeye imza atarak, atık kâğıtları doğada çözünebilen saksılara dönüştürmeyi başardı.

Kâğıt atıkları doğada çözünebilir saksıya dönüşecek

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, çevre dostu bir projeye imza atarak, atık kâğıt ve tekstil fabrikalarından çıkan kenevir gibi malzemelerden doğada çözünebilen saksılar üretmeyi amaçlıyor. Bu proje, plastik poşetlerin yerine geçecek ve çevre kirliliğine neden olan petrol türevi plastiklerin doğada uzun süre kalmasının önüne geçmeyi hedefliyor.

Proje Destek Buldu, Döngüsel Ekonomi Hedefleniyor

BTÜ Orman Fakültesi Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Hülya Varlıbaş Başboğa’nın yürütücüsü olduğu “Kâğıt Fabrikası Elek Altı Çamurunun Toprakta Çözünebilir Saksı Üretiminde ve Kalıplı Ambalaj Malzemesi Üretiminde Değerlendirilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı tarafından kabul edildi. Projeye BTÜ’den Doç. Dr. Salih Parlak, Doç. Dr. Kamil Erken, Doç. Dr. İbrahim Halil Başboğa ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Kılıç da katkı sağlıyor.

İlk etapta, Varaka Kâğıt Fabrikası’ndan günlük olarak 60-80 ton civarında atık kâğıt çamuru (elek altı çamuru) elde edilecek ve bu malzeme, doğada çözünebilen saksılara ve kalıplı ambalajlara dönüştürülecek. Proje, döngüsel ekonomi ilkesine dayalı olarak doğa dostu ambalajlar üretmeyi amaçlıyor.

Plastik Poşetlerin Yerine Çevre Dostu Saksılar

Dr. Hülya Varlıbaş Başboğa, projenin amacını şu şekilde açıklıyor: “Ülkemizde, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı çok sayıda kurum, milyonlarca ağacın ve bitkinin yetiştirilmesi için plastik siyah poşetler kullanıyor. Ancak bu poşetler, doğada yüzlerce yıl çözünmeden kalıyor. Biz bu projeyle, plastik poşetlerin yerine tamamen toprakta çözünebilen saksılar kullanarak çevre kirliliğini önlemeyi amaçlıyoruz.”

Biyobozunur Ambalaj Malzemeleri Üretilecek

Proje yürütücüsü, ayrıca projenin yalnızca saksı üretimiyle sınırlı kalmayıp, biyobozunur ambalaj malzemelerinin de üretileceğini belirtiyor: “Makine parçaları ve hassas ürünlerin nakliyesi için güvenli ambalaj malzemelerine ihtiyaç var. Biz, atık kâğıt ve kenevir gibi çevre dostu malzemelerle, ürünlerin nakliye ve depolama sırasında korunmasını sağlayacak ambalajlar üreteceğiz. Bu ambalajlar, biyobozunur özelliğiyle hem çevreye duyarlı olacak hem de firmalar için önemli bir değer yaratacak.”

BTÜ Rektöründen Tebrik

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, projenin önemini vurgulayarak şunları söyledi: “Üniversitemiz, sürdürülebilirlik ve çevre dostu çözümler üreten çalışmaları her zaman desteklemektedir. Akademisyenlerimizin atık malzemeleri yüksek katma değerli ürünlere dönüştürdüğü bu proje, sadece bilimsel değil, çevresel ve ekonomik açıdan da büyük bir kazanım sağlayacaktır. Proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”

Bu proje, çevre bilincini artırmayı ve doğa dostu çözümler sunmayı hedefleyerek büyük bir adım atıyor.



YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bursa Büyükşehir Belediyespor, Avrupa’da avantajı yakaladı
Sıradaki Haber Bursa Büyükşehir Belediyespor, Avrupa’da avantajı yakaladı