Özel Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Servet Yetgin, 1-31 Mart tarihleri arasında tüm dünyada Kolon Kanseri Farkındalık Ayı olarak kabul edildiğini belirterek, kolon kanserinin erken teşhis ve önlem alınarak tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu vurguladı. Kolon kanserinin tüm kanser türlerinin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğunu, erkekler ve kadınlar arasında en yaygın ilk üç kanser türü arasında yer aldığını belirten Dr. Yetgin, kolon kanserine yol açan bazı risk faktörlerine dikkat çekti.
Op. Dr. Servet Yetgin, kolon kanserinin başlıca risk faktörlerinin yaş ve genetik yatkınlık olduğunu ifade etti. “Yaş, kolon kanseri için en büyük risk faktörlerinden biridir. 40 yaşından sonra, kolorektal kanserler görülme sıklığı artar. Hastaların yüzde 90’ı 50 yaşın üzerindedir. Genetik faktörler ise her hastanın sadece yüzde 10’unda etkili olurken, geriye kalan yüzde 90’ı için ailede kolon kanseri görülmemiş olsa bile hastalık gelişebilir. Beslenme alışkanlıkları da önemli bir rol oynar; özellikle kırmızı etin fazla tüketilmesi, kömür ateşinde pişirilen etler, işlenmiş et ürünleri (salam, sosis gibi) gibi gıdalar kanser riskini artırabilir. Ayrıca, obezite de kolorektal kanserin riskini artıran bir faktördür. Sedanter yaşam tarzı, egzersiz eksikliği, sigara ve alkol kullanımı da kanser gelişiminde etkili olabilecek diğer olumsuz faktörlerdendir” dedi.
Kolon kanserinin belirtilerine de değinen Op. Dr. Yetgin, “Dışkılama sırasında kanama, hangi sıklıkta olursa olsun mutlaka ciddiye alınmalıdır. Aynı şekilde dışkılama alışkanlıklarındaki değişiklikler, kabızlık veya ishalin nedeni araştırılmalıdır. Özellikle 40-50 yaş üstü bireylerde nedeni açıklanamayan karın ağrıları ve istemsiz kilo kaybı da kolon kanserine işaret edebilir. Ayrıca, dışkılamada tam boşalma hissinin olmaması, sık tuvalet ihtiyacı ile bir tuvalete gidip dışkılamama durumu da rektum kanserinin belirtisi olabilir. Kolonoskopi, kolon kanserinin tanısında en önemli yöntemdir. Kolon kanseri şüpheli belirtiler taşıyan bir kişi, bir genel cerrah uzmanına başvurarak kolonoskopi yaptırmalıdır” diye belirtti.
Kolon kanserlerinin çoğunun, bağırsakta bulunan küçük poliplerin kansere dönüşmesi sonucu geliştiğini söyleyen Op. Dr. Servet Yetgin, kanserin önlenebilirliği hakkında şunları söyledi: “Kolon kanserlerinin büyük bir kısmı poliplerin kansere dönüşmesiyle ortaya çıkar. Bu nedenle, sağlıklı bireylerde düzenli olarak kolonoskopi yapılması ve poliplerin erken dönemde tespiti, kanserin oluşumunu engelleyebilir. 50 yaş ve üzerindeki bireylerin mutlaka bir kez kolonoskopi yaptırması gerekmektedir. Ailede kolon kanseri öyküsü varsa, bu yaş 35’e çekilmelidir. Kolonoskopi, kanserin erken evrede tespit edilmesini sağlayacak tek güvenilir yöntemdir.”
Dr. Yetgin, kolon kanseri riskini azaltmak için önerilerde de bulundu: “Kırmızı etin tüketiminin azaltılması, işlenmiş et ürünlerinin mümkünse terk edilmesi, kömürde pişirilen etlerin sınırlandırılması, aşırı hayvansal gıda ve şeker tüketiminin engellenmesi, düzenli egzersiz yapılması ve sağlıklı bir vücut ağırlığının korunması çok önemlidir. Ayrıca sigara ve alkol tüketiminin bırakılması, bol su içilmesi ve kabızlıkla mücadele edilmesi gerekmektedir. C vitamini, D vitamini, Omega 3 gibi doğal desteklerin de beslenmeye dahil edilmesi önerilir.