Merkez Bankası’nın para politikasındaki bu hamlesi, yaklaşan seçimler öncesinde doların kısa süreli de olsa düşüş yaşamasına neden oldu. Yapılan açıklamanın ardından dolar, 32,42 seviyelerinden 32,13’e geriledi. Bu gelişme, ekonomik politikaların seçim dönemlerindeki etkisini bir kez daha gösteriyor.
Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 45’ten yüzde 50’ye çıkardı. Ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe gidilerek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranları belirlenirken bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj uygulanacak.
Politika Faizini yüzde 50’ye yükseltti
Şubat ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, öngörülenden yüksek gerçekleşti. Özellikle hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki artışlar, enflasyon baskılarını devam ettirdi. Ancak, tüketim malı ve altın ithalatındaki yavaşlama cari dengedeki iyileşmeye katkı sağladı.
Para Politikasındaki Kararlı Duruş
Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinde artışa gitti. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası uygulanacak. Enflasyon da belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacak.
Makroihtiyati Politikaların Devamı
Kurul, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı korumak amacıyla makroihtiyati politikaları uygulamaya devam ediyor. Bu kapsamda, finansal koşulların sıkılaştırılması ve parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi öncelikli hedefler arasında.
Şeffaf ve Veri Odaklı Kararlar
Kurul, politika kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almayı taahhüt ediyor. Enflasyon ve ekonomik göstergeler yakından izlenerek, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda gerekli adımlar atılacak. Bu çerçevede, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, beş iş günü içinde yayımlanacak.