Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya
osmangazi belediyesi

Otoyollardaki fiber ağ uzunluğu 7 bin kilometreyi aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kara yollarında hayata geçirilen Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) çerçevesinde kurulacak sistemlerin haberleşme altyapısının oluşturulması amacıyla otoyol, devlet ve il yollarında döşenen fiber kablo uzunluğunun 7 bin 676 kilometreye ulaştığını açıkladı.

Otoyollardaki fiber ağ uzunluğu 7 bin kilometreyi aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) kapsamında kara yollarında kurulacak haberleşme altyapısına yönelik çalışmaları değerlendirdi. Bakan Uraloğlu, otoyol, devlet ve il yollarına döşenen fiber kabloların uzunluğunun 7 bin 676 kilometreye ulaştığını belirtti. “Devlet ve il yollarına 3 bin 47 kilometrelik fiber kablo inşa ettik. Gelecekte 12 bin kilometre daha eklemeyi planlıyoruz ve kara yolu ağımızda toplamda 20 bin kilometrelik bir fiber ağ hedefliyoruz” dedi.

Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri ile Türkiye genelindeki kara yollarına ileri teknolojilerin entegre edildiğini vurguladı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında bulunan yol ağında yerli ve milli bir akıllı ulaşım sistemi kurduklarını belirten Uraloğlu, devlet ve il yollarının toplam 64 bin 768 kilometre, otoyol ağının ise 3 bin 726 kilometre olduğunu dile getirdi. “68 bin 494 kilometrelik kara yolu ağımızda güvenli, yenilikçi ve çevre dostu bir akıllı ulaşım sistemi oluşturmak için çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

“Bütün bu sistemleri tek merkezden kontrol edebileceğimiz entegre bir AUS altyapısı kuracağız” diyen Uraloğlu, kara yolu ulaşımında nesnelerin interneti (IoT) ve karar destek yazılımlarının önem kazandığını belirtti. Bakan, bu projelerin yalnızca trafik güvenliğini artırmakla kalmayıp, enerji ve zaman tasarrufu sağlayarak sürdürülebilirliği destekleyeceğini ifade etti.

Fiber optik altyapının genişletilmesiyle otoyol, devlet ve il yollarındaki ağ uzunluğunu 15 bin kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Uraloğlu, bu plan çerçevesinde yıllık trafik yoğunlukları ve bütçe olanaklarına göre öncelikli 6 bin 973 kilometrelik yolun belirlendiğini ve beş aşamada gerçekleştirileceğini kaydetti.

Uraloğlu, fiber optik haberleşme altyapısının ihale süreçlerinden de bahsederek, Antalya ve çevresindeki 520 kilometrelik bölümün tamamlandığını, ikinci aşamada Ankara-Bursa-İzmir güzergahındaki bin 452 kilometrelik bölümde çalışmaların sürdüğünü ve üçüncü aşamada Edirne-Kapıkule ve İstanbul-İpsala güzergahlarında ilerlediklerini aktardı. Dördüncü aşamada ise İstanbul, Ankara, Samsun, Trabzon, Bursa ve Kastamonu gibi bölgelerde yaklaşık bin 733 kilometrelik yolun fiber optik altyapısının ihale sürecinin devam ettiğini belirtti ve bu çalışmaların 2025’te tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Otoyollardaki çalışmalara da değinen Uraloğlu, ülke genelindeki 3 bin 726 kilometrelik otoyol ağında 4 bin 629 kilometrelik haberleşme altyapısının bulunduğunu ve devlet ile il yollarında 3 bin 47 kilometrelik haberleşme altyapısının tamamlandığını açıkladı. Fiber altyapının ilerleyen dönemde tüm kara yollarında 20 bin kilometreye çıkarılmasının planlandığını belirterek, gelecekte bu ağın daha da genişletileceğini ifade etti.



YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bursa’da hırsızlık olayı 24 saat içinde çözüldü!
Sıradaki Haber Bursa’da hırsızlık olayı 24 saat içinde çözüldü!
mobil casino siteleri malatya araç kiralama istanbul erotik shop restbetgiris.co betpastakip.com restbet.com betpas.com restbettakip.com