Cumhurbaşkanlığı seferberlik hali düzenlendi ve yönetmelik haline getirildi. Resmi gazetede de yayınlandı. Bu sayede yürürlüğe de girmiş oldu. Bu demek oluyor ki yönetmelikte 24 Mayıs 1990 seferberlik ve savaş hali yürürlükten tamamen kaldırıldı.
Şuanda resmi gazete de yayınlanan ve tüzük haline gelen yönetmeliğe göre Bakanlar kuruluna verilen haklar Cumhurbaşkanına verildi. Görev ve yetkilerine ilişkin usuller ve esaslar da belirlenmiş oldu.
Yönetmelik, devletin tüm güç ve kaynaklarını barış döneminden seferberlik veya savaş haline hızla ve etkili bir şekilde geçirebilmek için gereken hazırlıkları düzenlemeyi amaçlamaktadır. Bu düzenlemeler, seferberlik ve savaş durumları ilan edilmemiş olsa bile, olası savaş tehlikeleri ve kriz dönemlerinde de geçerli olacaktır.
Yönetmelik, seferberlik ve savaş durumlarının ilan edilmesi ve sona erdirilmesine ilişkin duyuruları, bu durumlar kapsamında personel ve araç ertelemeleri gibi işlemleri detaylandırmaktadır. Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarının görev ve yetkileri de yönetmelik kapsamında güncellenmiştir.
SEFERBERLİK İLANI CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN DUYURULACAK
İçindekiler
ToggleSeferberlik ilanı Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak. Cumhurbaşkanlığı, seferberlik ve savaş hali hazırlıklarının yanı sıra, bu hallerdeki tüm çalışmaları koordine etmekle yetkili olacak. Cumhurbaşkanı, savaşı gerektirebilecek bir durum, ayaklanma veya vatan ile Cumhuriyete karşı ciddi bir tehdit olması halinde genel veya kısmi seferberlik ilanına karar verebilecek.
SEFERBERLİK İLANI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANACAK
Seferberlik kararı, kapsamı, yürürlüğe gireceği saat ve tarih belirtilerek Resmi Gazete’de yayımlanacak ve aynı gün TBMM onayına sunulacaktır. TBMM toplantı halinde değilse derhal toplantıya çağrılacaktır. Seferberlik ilanının duyurulmasında her türlü iletişim aracı kullanılacaktır. İl ve ilçe düzeyinde kaymakamlıklar, belediyeler ve muhtarlıklar, seferberlik ilanını tüm yerleşim birimlerine duyurmak için her türlü iletişim aracını kullanacaktır.
YEDEK PERSONEL KAYNAĞI
Yeni yönetmelikte “askerlik çağı içinde muvazzaflık hizmetini tamamlamış personel” olarak tanımlanan yedek personel, genişletilerek “yedek personel kaynağı” başlığı altında düzenlenmiştir. Buna göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na özel kanunlarla katılan muvazzaf ve sözleşmeli personel, uzman jandarmalar ve erbaşlar ile devlete karşı suçlardan hariç tutulanlar yedek personel kaynağına dahil edilecektir.
SİBER GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Yönetmeliğe “Bilgi güvenliği” başlığı altında siber güvenlik önlemleri de eklenmiştir. Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler, elektronik ortamda bilgi paylaşımı sırasında bilgi güvenliği ve siber güvenlik önlemlerini almakla yükümlü olacaklardır.
SEFERBERLİK İLANI YETKİSİ 2018’DE CUMHURBAŞKANINA VERİLMİŞTİ
2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişle birlikte, 1983 tarihli Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu’nun seferberlik ilanı yetkisiyle ilgili maddesi “Cumhurbaşkanı” olarak değiştirilmiştir. Kanunun 10. maddesi, savaşı gerektirecek bir durumun ortaya çıkması halinde Cumhurbaşkanının genel veya kısmi seferberlik ilan edebileceğini belirtmektedir. Bu karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak TBMM onayına sunulacaktır.
DEZENFORMASYONLA MÜCADELE MERKEZİ’NDEN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, yönetmelikle ilgili olarak bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarında dezenformasyon yaratılmaya çalışıldığını belirterek, vatandaşları asılsız iddialara itibar etmemeleri konusunda uyarmıştır.