Yıldırım Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak amacıyla “Üreten Kadınlar Paneli” adlı anlamlı bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın yanı sıra AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Naci Çağlar, Yıldırım İlçe Kaymakamı Metin Esen, AK Parti Bursa İl Kadın Kolları Başkanı İmren Çavuşoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bursa İl Müdürü Faruk Uysal, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Program, “Hayatları Değişen Kadınlar” adlı belgeselin gösterimiyle başladı ve ardından Üreten Kadınlar Paneli’ne geçildi. Gazeteci Cennet Cankılıç’ın moderatörlük yaptığı panelde, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Çağdaş Bölme Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Demir ve Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahinur Özkaya Makar, deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Konuşmacılar, kadınların üretime katkılarının ve toplumsal yaşamda üstlendikleri rollerin önemine dikkat çekti.
Kadınların Gücü ve Yıldırım’ın Destekleri
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, kadınların toplumsal ve ekonomik hayata sağladığı katkıları vurgulayarak, “Güçlü bir Türkiye ancak güçlü kadınlarla mümkün olur,” dedi. Kadınların girişimcilik ve üretim alanlarında desteklenmesi gerektiğini belirten Yılmaz, Yıldırım’da kadın kooperatifleri ve girişimcilik merkezlerinin kurulmasına öncülük ettiklerini söyledi. Başkan Yılmaz, belediye olarak 15 kadın kooperatifi ve 25 kadın girişimcilik merkezi kurduklarını, bu merkezlerin kadınların ekonomiye katılımını artırma hedefiyle önemli bir rol üstlendiğini belirtti.
Kooperatifçilik ve Ürün Çeşitlendirme
Başkan Yılmaz, Gülçiçek Hatun Kadın Girişim Üretim İşletme ve Kooperatifler Birliği’nin kurulmasıyla bölgedeki kadın kooperatiflerini bir araya getirdiklerini ifade etti. Yıldırım Belediyesi’nin desteğiyle kurulan bu birlik, ürün çeşitliliğini artırmaya ve satış pazarlama alanında kadın kooperatiflerine yardımcı olmaya devam ediyor. Ayrıca, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile yapılan anlaşma sayesinde, Yıldırım’daki kadın kooperatifleri Türkiye genelinde binlerce markete ürün satışı yapma fırsatı buldu.
Kadınların Ekonomik Güçlenmesi için Yeni Adımlar
BEBKA 2024 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında “Kooperatifçilik Gelişim Merkezi Projesi” ile hibe desteği almaya hak kazandıklarını açıklayan Başkan Yılmaz, bu projeyle kooperatiflerin kurumsal kapasitesini artırmayı, dijital dönüşüm süreçlerini desteklemeyi ve ürün geliştirme çalışmalarını teşvik etmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca, kültürel mirasın korunması amacıyla 6 ilçede coğrafi işaretli ürün ve tescilli ürün çalışmalarının yapılacağını duyurdu.
Kadınların Başarı Hikayeleri ve İleriye Dönük Hedefler
Kadınların başarı hikayelerinin her zaman desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım Kaymakamı Metin Esen, kadınların her alanda daha fazla söz sahibi olması için gerekli tüm adımları attıklarını söyledi. Ayrıca, kadınların eğitimden sağlığa, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar her alanda daha fazla destek alabilmesi için projeler geliştirdiklerini ifade etti.
AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ise, kadınların siyasette, ekonomide ve diğer alanlarda daha fazla yer alması için yapılan pozitif ayrımcılıklara dikkat çekerek, Yıldırım’da kadınlarla birlikte çalışmanın örnek bir model oluşturduğunu söyledi.
Kadınlara Destek Olan Başarı Hikayeleri
Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahinur Özkaya Makar, Zeyniler köyündeki kadınların birlikteliği ve azmiyle büyük başarılara imza attıklarını belirtti. Sevgi Demir ise, eşinin vefatından sonra devraldığı şirketi başarıyla yönetmeye devam ettiğini, kadınların her alanda başarılı olabileceklerine olan inancını paylaştı.
Etkinlik, Bursa Olgunlaşma Enstitüsü tarafından düzenlenen “Asırlık Dokunuşlar Anadolu Kadınları Defilesi” ile son buldu. Faik Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin sunumu büyük ilgi gördü.