Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılında üreticilere yönelik desteğini artırarak, kırsal kalkınmaya yönelik pek çok önemli projeyi hayata geçirdi. Fide ve fidan desteğinden ürünlerin pazarlanmasına, hibeli tohum dağıtımından yenilikçi tarım projelerine kadar geniş bir yelpazede çalışmalar gerçekleştiren belediye, hem çiftçilerin hem de Bursalıların yanında olmaya devam etti.
Üretime Katkı Sağlayan Çalışmalar
Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla fide-fidan temininden kaliteli üretime, ekipman desteğinden ürünlerin pazarlanmasına kadar çiftçilere birçok alanda katkı sundu. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın koordinasyonunda Tarım Peyzaj AŞ ve Bursa İli Hayvancılığı Geliştirme Birliği (HAGEL) aracılığıyla 17 ilçede yıl boyunca tarımsal üretimi destekleyen projeler yürütüldü.
93 Binden Fazla Fide ve Fidan Dağıtımı
Tarım Peyzaj AŞ ve HAGEL iş birliğiyle gerçekleştirilen projelerde, yüzde 60 hibeli fide ve fidan desteği sağlandı. Ahududu, aronya, yaban mersini, çilek, Trabzon hurması, kestane ve ceviz gibi ürünlerde toplam 93 bin 339 fide ve fidan 42 çiftçiye ulaştırıldı. Destek kapsamında 9 bin 705 yaban mersini, 8 bin 870 aronya, bin 350 ahududu, 875 kestane, 394 ceviz, 339 Trabzon hurması fidanı ve 71 bin 806 çilek fidesi çiftçilerle buluştu.
Yeşil Kapsül ile Doğa ve Tarım Bilinci
Belediye, sürdürülebilir tarım ve ekolojik farkındalığı artırmak amacıyla “Yeşil Kapsül” projesini hayata geçirdi. Yosun duvarları, hidroponik tarım alanları, koku duvarı ve tohum sergisi gibi yenilikçi öğelerle zenginleştirilen proje, yıl boyunca 48 okuldan 4 bin 402 öğrenci dahil toplam 6 bin 887 ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.
Siyez Buğdayı Tohumu Desteği
2024 yılında yüzde 75 hibeli siyez buğdayı tohumu desteğiyle, Keles, Yenişehir, Harmancık ve Karacabey ilçelerinden toplam 25 üreticiye 5 bin 825 kilogram tohum dağıtıldı. Bu destek sayesinde 233 hektarlık alanda siyez buğdayı üretimi yapılması hedeflendi.
Damla Sulama Boru Üretim Tesisi
Çiftçilerin sulama maliyetlerini düşürmek ve sürdürülebilir tarıma katkı sağlamak amacıyla Mustafakemalpaşa’nın Ovaazatlı Mahallesi’nde Tarım Plast Fabrikası kuruldu. Günde 72 bobin yuvarlak ve 36 bobin yassı damla sulama borusu üretebilen tesis, yıllık 36 bin kilometreyi aşkın boru üretim kapasitesine sahip. Üretimde kullanılan hammaddeler, geri dönüştürülmüş plastik atıklardan elde edilerek çevreye katkı sağlıyor.