Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya

Kredi kartları tüketicilerin canını yakıyor!

Kredi kartı durduğu yerde cep yakıyor! Bursa Tüketici Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların tüketicilerden yıllık aidat adı altında ücret talep ettiğine ve birçok kişiye gelirlerini aşan kredi kartı limitleri tanımlandığına dikkat çekti. Yılmaz, bu durumun tüketiciyi zor durumda bırakabileceğini belirterek, kredi kartı aidatları ve limit uygulamaları konusunda tüketicilerin haklarının korunması gerektiğini vurguladı.

Kredi kartları tüketicilerin canını yakıyor!

Türkiye’de kredi kartları, tüketiciler için önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Bankaların yıllık aidatlar ve yüksek faiz oranlarıyla tüketicileri zor durumda bıraktığı günümüzde, her yıl toplamda 65 milyar TL’ye varan kredi kartı aidatı tahsil ediliyor. Birçok kişi, geçimini kredi kartlarıyla sağlarken, aidat adı altında alınan ek ücretler nedeniyle finansal sıkıntılar yaşıyor.

“Kredi kartı yaşam kartına dönüştü”

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, kredi kartlarının tüketiciler için ciddi sorunlara yol açtığını belirterek, “Ülkemizde kredi kartları, adeta bir yaşam kartına dönüşmüş durumda. Bankalar, yüksek faiz oranlarına rağmen bir de yıllık aidat talep ederek tüketicileri daha da zor bir duruma sokuyor” ifadelerini kullandı.

“Talepler genellikle reddediliyor”

Son dönemde, kredi kartı aidatlarının geri alınmasıyla ilgili tüketicilerden yoğun şikayet aldıklarını ifade eden Yılmaz, “Ne yazık ki, Merkez Bankası’nın yayınladığı tebliğ nedeniyle tüketicilerin hakem heyetlerine yaptıkları başvurular çoğunlukla reddediliyor. Ancak tüketicilerimiz bu konuda haklarını aramak isterlerse, hukuki destek almak için derneklere başvurmaları çok daha etkili olacaktır” dedi.

“Kredi kartı aidatları hukuka uygun değil”

Yılmaz, 6 aydan uzun süre kullanılmayan kartlardan aidat alınamayacağını hatırlatarak, şu açıklamalarda bulundu: “Tüketicinin talebi olmadan verilen kredi kartlarından ücret alınmamalıdır. Her ne kadar Merkez Bankası tebliği bu ücretlerin alınabileceğine izin verse de, dernek olarak görüşümüz, tüketicinin korunmasını esas alan mevzuatlarla bu düzenlemelerin çeliştiği yönündedir. Bu konuda Bakanlık tarafından net bir düzenleme yapılmalıdır.”

“65 milyar TL aidat toplanıyor”

Türkiye’de 130 milyona yakın kredi kartı bulunduğunu belirten Yılmaz, bu kartlardan alınan aidatların yıllık toplamda 65 milyar TL’yi bulduğunu söyledi. “Bankalar mutlaka bir ücret alacaksa, bunu kartın kullanım süresine göre 3 yılda bir tahsil etmelidir. Sürekli aidat talep etmek tüketicilere haksız bir yük oluşturuyor” diye konuştu.

“Gerçek gelir üzerinden limit belirlenmeli”

Bankaların, tüketicilere gelirlerinin çok üzerinde kredi kartı limitleri sunduğunu dile getiren Yılmaz, şunları söyledi: “Kanunen, ilk yıl gelirinin 2 katı, ikinci yıl ise 4 katı kadar limit belirlenebilir. Ancak çoğu tüketicinin birden fazla kredi kartı bulunuyor ve bu kartların limitleri genellikle gerçek gelirleriyle orantılı değil. Ücretsiz kart seçeneğinin de yeterince tanıtılmadığı görülüyor.”

“Tüketicinin korunması şart”

Hiçbir talep olmadan bankaların kredi kartı limitlerini artırdığına dikkat çeken Yılmaz, şu uyarıda bulundu: “Bir tüketicinin elinde 10 kredi kartı olması kabul edilebilir bir durum değil. Bankalar, yalnızca kâr amacı güderek tüketicileri zorluyor. Kendi kartımda da talepsiz limit artırımı yapıldığını görüyorum ve sürekli itiraz ediyorum. Ancak birçok kişi, maddi ihtiyaçları nedeniyle bu duruma boyun eğmek zorunda kalıyor. Bu nedenle, tüketicinin korunması için daha etkin önlemler alınması gerekiyor.



YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sahildeki seyyar satıcılara büyük bir operasyon düzenlendi!
Sıradaki Haber Sahildeki seyyar satıcılara büyük bir operasyon düzenlendi!
mobil casino siteleri malatya araç kiralama istanbul erotik shop restbetgiris.co betpastakip.com restbet.com betpas.com restbettakip.com