Türkiye’nin ihracatında öncü konumda olan Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Fransa ve Hollanda gibi birçok ülkenin online vize başvuruları ya kapalı ya da aylar hatta bir yıl sonrasına randevu veriyor. Kabul edilen vize başvurularının sonuçlanması da uzun süreler alırken, ret sayılarında ciddi bir artış gözleniyor.
İhracatının yüzde 80’den fazlasını Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri‘ne gerçekleştiren konfeksiyon sektörü, vize sorununu en ağır şekilde yaşayan ihracatçı sektörler arasında yer alıyor.
Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, yurtdışı seyahatlerinin ihracatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurgulayarak, ihracatçıların zorlu bir süreçten geçtiğini belirtti. Sertbaş, kur baskısının ihracatçıları zorladığını ve bu noktada müşteri ziyaretleri ve fuar katılımlarının hayati önem taşıdığını ifade etti. İhracatçı firmaların yöneticileriyle, ihracat, ithalat, tasarım, Ar-Ge departmanlarında çalışan personelin vize başvurularının hızlı ve öncelikli bir şekilde sonuçlandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Türk ihracatçıları, Avrupa ülkelerine seyahat etmek için gereken Şengen vizesi almakta büyük zorluklarla karşılaşıyor. Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Sertbaş, 4-6 Temmuz 2023 tarihlerinde Fransa’da düzenlenecek olan Premiere Vision Fuarı’na Türkiye’den birçok hazır giyim, kumaş, deri ve aksesuar firmasının katılmak istediğini belirtti. Ancak Türk firmalarının vize başvurularıyla ilgili yaşadıkları sorunlar nedeniyle bu fuara katılmalarının engellendiğini dile getirdi. Sertbaş, Türkiye’den büyük miktarlarda alım yapan markaların satın almacılarının bu fuarı ziyaret ettiğini ve Türkiye’nin ihracatının artması açısından bu fuarın büyük önem taşıdığını vurguladı. Ancak vize sorunu nedeniyle katılımcı firmaların ve görevli personelin bazılarının online vize başvurusu yapamadığını belirtti. İhracatçı firmaların çalışanlarının ihtiyaç anında vize alabilmelerinin gerekliliğini vurgulayan Sertbaş, aksi takdirde müşterilerle sağlıklı iletişimin sürdürülemeyeceğini ve yeni müşteri bulmanın imkansız hale geleceğini ifade etti.
Sertbaş ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde Türkiye Milli Katılım Organizasyonlarının gerçekleştirildiği fuarlarda da vize sorununun en büyük engel olduğunu belirtti. Son dönemde her gün 3-4 üye tarafından vize sorunlarıyla ilgili telefon aldıklarını ifade eden Sertbaş, 28 Mayıs seçimleri sonrasında oluşacak hükümetin vize sorununu acil olarak ele alması gerektiğini dile getirdi. Şengen vizelerinin ABD vizesi gibi 10 yıllık ve çok girişli olarak verilmesi gerektiğini belirtti.